Ereszcsatorna tisztítás

Ereszcsatornák tisztítása, lefolyók karbantartása

Tavasszal mikor megindul az olvadás, és kiderülnek a tél okozta károk, gondos háztulajdonosok észreveszik az ősszel elmulasztott csatorna tisztításokat. Az eldugult falevelektől amik már összetömörödtek a télen, a víz nem tud lefolyni s kénytelen más utat találni: vagy  a házak oldalán végigfolyik, vagy egyszerűen átbukik az ereszcsatornán.

Az első esetben nehezebb észrevenni a hibát, általában csak akkor tűnik fel ha már a lakáson belül  is megjelenik a falakon a vizesedés, penészesedés. Természetesen ilyenkor már a fal átázott és egy kisebb fagy is komoly kárt tud okozni a szerkezetében. A vakolat táskásodik s elválik a falazattól, ami később a falazat szerkezetét is tönkreteszi.
Drága és nem kívánt problémát okozva a tulajdonosoknak.

A második eset sem jobb a az előzőnél, mert ha lassú az olvadás, az ereszcsatornán átbukó víz  jégcsapokat fog létrehozni amik meg igencsak óriásivá tudnak hízni.
Ezek a jégcsapok jelentősen veszélyeztetik az alattuk közlekedők biztonságát.
Nem beszélve a jégcsapok súlyáról amit az ereszcsatornának kell viselni és ami nem erre lett méretezve. Mindez azért, mert elmaradt az ereszcsatorna tisztítása.

Mikor is kell arra számítani, hogy megtelik, eldugul a csatornánk?

Ha a fáink magasabbra nőttek mint a csatornánk szintje. Ezenkívül ott van még a madárürülék: jelentős mennyiség össze tud gyűlni egy év alatt, ami szintén dugulást okozhat.
Ezenkívül még gyakoriak a lecsúszott cserepek és törmelékek, amiktől szintén előfordulhatnak ezek a  hibák.

Mellesleg és nem utolsó sorban megemlíteném a lefolyókban előforduló károkat, a hőtágulás okozta mozgásokból adódóan szétcsúsznak a lefolyók és kilazulnak a bilincsek. Vagy a nem megfelelő tervezések következtében alul tervezik a csövek átmérőjét.

De a legtöbbször a könyökökben és úgynevezett üstökben, netán egy rövid elhúzás kialakításában szorul meg a szemét. Ez ha megtelik vízzel sokkal nehezebb lesz és máris szétcsúszik, elmozdul a helyéről.  Kis odafigyeléssel előre lehet látni a különböző problémákat, sokszor egy egyszerű csatornatisztítással meg lehet előzni a bajokat.